Les cuques
Les cuques

Les cuques

Un llibre que convida a mirar la natura amb ulls nous.

Un llibre sobre el temps, un viatge de la infantesa a la vellesa, per mar i muntanya. En cada etapa hi ha un insecte, una cuca que apareix en una paret o en una flor, i que fa possible el transport. Seixanta-un fragments que s’articulen en la novel·la de tres estius: des del xoc d’haver de renunciar als llocs estimats fins als preparatius per tornar al bosc.

Inspirada en Maduixes silvestres, la pel·lícula d’Ingmar Bergman, Les cuques convida a mirar la natura amb uns ulls nous. I veure-s’hi a dins com a nen, fill, nebot, net, jove, gran, nòvio, amant, marit, cuidador, pare amatent. També és un bestiari quotidià que retrata amb subtilesa l’escarabat rinoceront dels vespres d’estiu, la mosca que no pot sortir d’una ampolla de cervesa, el borinot que passa l’hivern al passadís, la papallona que busca la clapa de sol, el cuc de l’ampolla de mescal.

Finalment, Les cuques és una història de reparació psicològica que comença on s’acaba Travessar la riera, el llibre-testimoni sobre l’experiència de sortir del coma, que ha commogut i ha fet riure molts lectors.

De l’obra de Julià Guillamon n’han dit: «En lloc de descriure el món, Guillamon inscriu el seu ésser en el text. No descriu la realitat, la inscriu» (Joan Perucho); «Guillamon és un escriptoràs, i tant que sí. Viu la vida que abans en dèiem natural (ocells, arbres, etc.) i que ara no sé com n’hauríem de dir. Només sé que llegir Guillamon és trobar-se amb el món ple de vida del camp» (Mercè Ibarz); «Part del joc és descobrir quin objecte literari és, una mena de barreja de ficció i records» (David Carabén).

ISBN978-84-339-1585-6
EAN9788433915856
PVP CON IVA17.9 €
NÚM. DE PÁGINAS184
COLECCIÓNLlibres Anagrama
CÓDIGOLA 73
PUBLICACIÓN17/06/2020
ISBN978-84-339-4160-2
EAN9788433941602
PVP CON IVA9.99 €
CÓDIGOLA 73
PUBLICACIÓN17/06/2020
COMPARTE EN:
 
Julià Guillamon

Julià Guillamon

Julià Guillamon (Barcelona, 1962) ha publicat a Llibres Anagrama dos llibres que parlen de natura, memòria i salut, Lescuques (2020): «Aquella manera tan al·lucinada que tenen els nens de mirar les coses com per primera vegada i de posar-los noms definitius» (Ingrid Guardiola), i Les hores  noves (2022): «Hi ha moments que sembla un món de gent veïna de Sinera. També hi ha moments, molts, de Lucreci, en el De  rerum natura. Pla, Carner i Ruyra els veig com si es tractés d’una marca al front o una piga al coll heretada d’un avi!» (Henar Morera). El rellotge  verd connecta amb La ciutat  interrompuda, una crònica de Barcelona entre la contracultura i la saturació turística, publicada per primer cop el 2001 i recuperada el 2019 en aquesta col·lecció, incorporant-hi un assaig nou, El  gran  novel·loide  sobre  Barcelona: «En general, els crítics sembla que t’hagin llegit en un quiròfan. T’analitzen com un producte de la tradició, algú que hi va introduint millores tècniques. Això és angoixant. Guillamon llegeix al carrer i al metro» (Eduardo Mendoza), i revisita els escenaris d’un dels seus llibres més aplaudits, El  barri  de  la  plata (2018), el drama d’una família bilingüe, amb anarquistes, toreros i estiuejants.

Fotografia: © Ramiro Elena.


Suscríbete

¿Te gustaría recibir nuestro boletín de novedades y estar al día con los eventos que realizamos? Suscríbete a nuestra Newsletter.