Domini. La vida al capitalisme de ficció
Panorama de narratives | Un club de lectura d'Anagrama

Informació general
Ja fa més de 20 anys, Vicente Verdú argumentava a El estilo del mundo que les societats occidentals contemporànies havíem entrat a una tercera fase del capitalisme: el de la ficció. Una nova etapa que es concreta en els esforços productius per generar una nova realitat, una ficció amb l’aparença d’una autèntica naturalesa millorada, purificada, puerilitzada.
Avui en dia, no és descabellat afirmar que el capitalisme de mercat fuig gradualment del control de les democràcies liberals, sumit com està en una escalada desreguladora i entregat als somnis de multimilionaris que tenen una fe cega en la tecnologia com a utopia llibertària. Una hegemonia que es concreta en la incapacitat de pensar futurs millors més enllà dels ideats per l’establishment corporatiu.
En un món on es premien l’espectacularitat i la sobreactuació, on les paraules, els gestos i les imatges perden progressivament el seu valor, no tan sols s’exalça la riquesa patrimonial com a valor aspiracional inherent, sinó que se situa directament com a argument d’autoritat davant de qualsevol debat de caire polític i social.
Els ciutadans d’arreu ens enfrontem, sense recursos, a uns poders que modifiquen la realitat a cop de talonari; cada vegada més homogenis, més connectats, tractem de singularitzar-nos com a individus, encara que sovint acabem essent uns mers clients. Som a temps de revertir l’atrofia de la capacitat narrativa i preservar els trets que més ens conformen com a humans?
Programa
Dimecres 26 de març: Dominio, de Marco d’Eramo.
Dimarts 22 d’abril: Las cosas, de Georges Perec. Editor convidat: Lluís Ruiz.
Dimecres 28 de maig: Dinero, de Martin Amis.
Dimecres 18 de juny: Los empleados / La plantilla, d’Olga Ravn.
Dimecres 16 de juliol: Sin relato, de Lola López Mondéjar. Editora convidada: Isabel Obiols.
Conductor de les sessions: Ferran Muñoz Jofre, editor.