La consagració de l'autenticitat. Dolor, desig i empremta
Panorama de narratives | Un club de lectura d'Anagrama
Informació general
«Ésser un mateix» s’ha transformat en un dret subjectiu universal, defensa Gilles Lipovetsky a La consagración de la autenticidad. Aquest ideal hauria canviat les maneres de pensar, actuar, sentir i existir, originant una nova condició subjectiva, una nova forma de ser un mateix i de viure i comportar-se en societat. Així, l’autenticitat ja no seria tan sols una virtut moral o un ideal cultural que s’afirma en oposició radical a la banalitat quotidiana i comercial, sinó que s’imposaria com una exigència que recau sobre els objectes i les formes de consumir.
D’aquesta manera, defensa el sociòleg francès, hauríem entrat a l’estadi consumista de l’autenticitat, punt culminant de la seva dinàmica d’expansió social; de ser així, com pot haver repercutit aquest canvi en la producció artística i literària? Mentre els consumidors culturals semblen demanar cada cop més autenticitat (sinceritat, transparència, naturalitat: sentir que les històries són reals o que parlen com ells), cada cop més autors utilitzen experiències pròpies originades pel dolor, el desig o la complexitat identitària com a font material.
En aquest cicle llegirem tant obres que ofereixen un context conceptual de l’autenticitat com d’altres que plantegen l’escriptura com a forma de testimoni, d’un mateix i de qui ens envolta; textos que, tot explorant les empremtes que més ens marquen, plantegen les dificultats i els límits del consum literari basat en l’autenticitat.
Programa
Dimecres 23 d’octubre: La consagración de la autenticidad, de Gilles Lipovetsky.
Dimecres 20 de novembre: Austerlitz, de W. G. Sebald. Editor convidat: Marc Garcia.
Dimecres 18 de desembre: Vides que no són la meva / De vidas ajenas, d’Emmanuel Carrère.
Dimecres 29 de gener: Gritar, arder, sofocar las llamas, de Leslie Jamison.
Dimecres 19 de febrer: Trist tigre / Triste tigre, de Neige Sinno. Editora convidada: Isabel Obiols.