Les hores noves
Les hores noves

Les hores noves

Les hores noves és un llibre lluminós i vital. Parla de plantes, conreus i bèsties, de gent que encara viu de la terra i del bosc, de muntanyes i rieres, de cases de pagès buides i habitades, dels fenòmens atmosfèrics i dels canvis que es produeixen al paisatge al llarg d’un any, des de la primera pluja de setembre fins a les calorades d’un estiu amb risc d’incendi.

Pren com a referent el llibre de Josep Pla Les hores, del 1953, i l’adapta a un entorn canviant en el qual molts hem perdut la relació amb la natura. En un parell de generacions, la introducció extensiva de la mentalitat urbana ha transformat la manera de ser al món. Julià Guillamon observa, explica, conversa amb un antic carboner o amb una colla de peladors de suro portuguesos. Busca formes noves d’anomenar i descriure el lliri, la camèlia i la flor d’estepa, el moviment d’un dragonet que ha entrat dins de casa, la sega a la moderna, amb uns grans tractors John Deere. I reviu la història de l’Emili Soms, l’home que ha recuperat més de cinquanta varietats de poma perdudes a la vall d’Arbúcies. El món potser no és com voldríem, però el que tenim té un valor immens.

«Ens ensenya que no hi ha vida petita per a una mirada intel·ligent» (Guillem Frontera).

«Hi ha moments que sembla un món de gent veïna de Sinera. També hi ha moments, molts, de Lucreci, en el De rerum natura. Pla, Carner i Ruyra els veig com si es tractés d’una marca al front o una piga al coll heretada d’un avi!» (Henar Morera).

ISBN978-84-339-1810-9
EAN9788433918109
PVP CON IVA19.9 €
NÚM. DE PÁGINAS336
COLECCIÓNLlibres Anagrama
CÓDIGOLA 101
PUBLICACIÓN07/09/2022
ISBN978-84-339-4598-3
EAN9788433945983
PVP CON IVA9.99 €
CÓDIGOLA 101
PUBLICACIÓN07/09/2022
COMPARTE EN:
 
Julià Guillamon

Julià Guillamon

Julià Guillamon (Barcelona, 1962) ha publicat a Llibres Anagrama dos llibres que parlen de natura, memòria i salut, Lescuques (2020): «Aquella manera tan al·lucinada que tenen els nens de mirar les coses com per primera vegada i de posar-los noms definitius» (Ingrid Guardiola), i Les hores  noves (2022): «Hi ha moments que sembla un món de gent veïna de Sinera. També hi ha moments, molts, de Lucreci, en el De  rerum natura. Pla, Carner i Ruyra els veig com si es tractés d’una marca al front o una piga al coll heretada d’un avi!» (Henar Morera). El rellotge  verd connecta amb La ciutat  interrompuda, una crònica de Barcelona entre la contracultura i la saturació turística, publicada per primer cop el 2001 i recuperada el 2019 en aquesta col·lecció, incorporant-hi un assaig nou, El  gran  novel·loide  sobre  Barcelona: «En general, els crítics sembla que t’hagin llegit en un quiròfan. T’analitzen com un producte de la tradició, algú que hi va introduint millores tècniques. Això és angoixant. Guillamon llegeix al carrer i al metro» (Eduardo Mendoza), i revisita els escenaris d’un dels seus llibres més aplaudits, El  barri  de  la  plata (2018), el drama d’una família bilingüe, amb anarquistes, toreros i estiuejants.

Fotografia: © Ramiro Elena.


Suscríbete

¿Te gustaría recibir nuestro boletín de novedades y estar al día con los eventos que realizamos? Suscríbete a nuestra Newsletter.