El rellotge verd
El rellotge verd

El rellotge verd

«Déu ha mort, Franco ha mort i jo mateix no sé què tinc». Una comèdia sobre els bons temps postmoderns.

Un rellotge Benetton by Bulova oblidat en un calaix. El paquistanès del basar el fa passar per la «màquina màgica» –un sistema de desbloqueig magnètic– i el temps dels anys vuitanta torna a córrer com si res. És un rellotge verd amb una corretja vermella, que Julià Guillamon combinava amb camises verdes i vermelles, alternades amb corbates vermelles i verdes, de caixmir, com si fos un cantant de la New Wave.

Quins anys tan divertits. S’ha acabat la crisi del petroli, per tot arreu s’obren bars, la gent se’n fot de la política. Els joves volen ser escriptors experimentals, ser artistes, fer vídeos. Per una vegada les portes són obertes i a dins no hi ha res. Nova narrativa, art conceptual, periodisme pop: busca’t la vida. 

El rellotge verd és el relat d’iniciació d’un noi d’una família treballadora del Poblenou que descobreix la condició postmoderna, una comèdia sobre uns temps candorosos i accelerats que es van acabar amb els Jocs Olímpics.

«El rellotge verd demostra que la bona literatura només neix i es reprodueix a les barres dels bars, ja siguin amb guitarres flamenques penjades a les parets o amb forma de serp de mecano» (Marina Espasa).

«El dia que perdi definitivament la poca memòria que em queda, El rellotge verd em permetrà recompondre la dècada dels vuitanta amb tot luxe de detalls, des de la batedora Berrens al Piolindo de Marià Cubí, passant per les vitrines del passatge Arcàdia, el bar Mas i Mas o aquest Amagatotis en què no vaig posar mai els peus. Llàstima no haver-lo conegut llavors. Mai menos» (Quim Monzó).

ISBN978-84-339-2704-0
EAN9788433927040
PVP CON IVA18.9 €
NÚM. DE PÁGINAS392
COLECCIÓNLlibres Anagrama
CÓDIGOLA 120
PUBLICACIÓN18/09/2024
ISBN978-84-339-2750-7
EAN9788433927507
PVP CON IVA10.99 €
CÓDIGOLA 120
PUBLICACIÓN18/09/2024
COMPARTE EN:
 
Julià Guillamon

Julià Guillamon

Julià Guillamon (Barcelona, 1962) ha publicat a Llibres Anagrama dos llibres que parlen de natura, memòria i salut, Lescuques (2020): «Aquella manera tan al·lucinada que tenen els nens de mirar les coses com per primera vegada i de posar-los noms definitius» (Ingrid Guardiola), i Les hores  noves (2022): «Hi ha moments que sembla un món de gent veïna de Sinera. També hi ha moments, molts, de Lucreci, en el De  rerum natura. Pla, Carner i Ruyra els veig com si es tractés d’una marca al front o una piga al coll heretada d’un avi!» (Henar Morera). El rellotge  verd connecta amb La ciutat  interrompuda, una crònica de Barcelona entre la contracultura i la saturació turística, publicada per primer cop el 2001 i recuperada el 2019 en aquesta col·lecció, incorporant-hi un assaig nou, El  gran  novel·loide  sobre  Barcelona: «En general, els crítics sembla que t’hagin llegit en un quiròfan. T’analitzen com un producte de la tradició, algú que hi va introduint millores tècniques. Això és angoixant. Guillamon llegeix al carrer i al metro» (Eduardo Mendoza), i revisita els escenaris d’un dels seus llibres més aplaudits, El  barri  de  la  plata (2018), el drama d’una família bilingüe, amb anarquistes, toreros i estiuejants.

Fotografia: © Ramiro Elena.


Suscríbete

¿Te gustaría recibir nuestro boletín de novedades y estar al día con los eventos que realizamos? Suscríbete a nuestra Newsletter.